Generar diplomes automàticament Google Scripts Google Sheets Google Slides

Crear diplomes personalitzats a partir d’una llista d’alumnes

Hola a tothom!

Durant el curs escolar ens podem trobar amb la necessitat de generar diplomes personalitzats perquè hem fet un concurs, una cursa o, simplement, per donar als alumnes que acaben una etapa. Aquesta tasca és molt senzilla d’automatitzar fent ús de les eines Google Slides, Google Sheets i un script de Google.

En aquest article podreu observar el funcionament de l’script en dos arxius d’exemple i, si us interessa, descarregar els dos arxius a “La Teva Unitat” de Google i modificar-los per poder-los utilitzar quan vulgueu.

Abans de seguir, podeu veure un exemple de funcionament per comprovar que sigui el que necessitau fer al següent vídeo:

“Funcionament de l’eina per generar diplomes” de Catalina Tous pot ser emprat sota llicència CC BY SA.

Si realment és això el que necessitau fer, us podeu descarregar una còpia dels dos arxius que necessitam per treballar des dels següents enllaços:

Plantilla de Google Slides

Plantilla de Google Sheets

Un cop que tingueu els arxius a “La Teva Unitat de Google” els podeu obrir tots dos. A continuació teniu les modificacions que heu de fer a cada un dels arxius per adaptar-los al vostre projecte:

Modificació de l’arxiu de Google Slides

En primer lloc, podem modificar l’arxiu de Google Slides per adaptar-lo a les necessitats dels nostres diplomes. El que necessitarem serà una imatge de la mateixa mesura que vulguem fer els diplomes i que situarem com a fons de la diapositiva. La imatge la podem generar amb qualsevol editor, només hem de tenir en compte que no ha de contenir cap nom. Com a exemple, jo he utilitzat aquesta imatge. Per situar els noms que apareixeran al diploma podem moure el quadre de text de la diapositiva, però no hem de canviar el text que hi surt a dintre. Podem veure com configurar la imatge de fons i situar el text on ens interessi al següent vídeo:

“Modificar el fons d’una diapositiva” de Catalina Tous pot ser emprat sota llicència CC BY SA.

Modificació de l’arxiu de Google Sheets

En segon lloc, podem modificar l’arxiu de Google Sheets per adaptar-lo a les nostres necessitats. Per fer-ho només hem de tenir en compte que no podem modificar l’estructura de quatre columnes del full. El que sí que podem fer és deixar sense emplenar el primer o el segon llinatge. Una altra opció que també funciona és inserir el nom i els llinatges a la primera columna i deixar les columnes de llinatges buides. Per facilitar la tasca d’incorporar els noms dels alumnes al full de càlcul, podem copiar i aferrar els noms que hàgim obtingut d’una altra aplicació, com per exemple les que ens genera el GESTIB (la plataforma de gestió d’alumnes del govern de les Illes Balears).

“Modificar el full de càlcul” de Catalina Tous pot ser emprat sota llicència CC BY SA.

Modificació de l’Script de Google Slides

El darrer pas que hem de fer és enllaçar la presentació amb el full de càlcul. Això ho farem seguint les passes que teniu al següent vídeo:

“Modificar l’script” de Catalina Tous pot ser emprat sota llicència CC BY SA.

Un cop que ja estigui tot enllaçat, bastarà que faceu clic al menú “Diplomes – Generar Diplomes” que teniu a la barra superior i es generaran les diapositives amb cada un dels noms que hàgiu inserit al full de càlcul. Per deixar la presentació buida i preparada per al següent cop que la vulgueu utilitzar podeu fer clic a “Diplomes – Reiniciar procés” i s’esborraran totes les diapositives.

Per poder imprimir els diplomes, simplement heu d’imprimir la presentació.

Esper que us sigui útil per generar diplomes personalitzats i no perdre massa temps en aquesta tasca, ja que la configuració dels arxius només s’ha de fer una vegada.

Salutacions!

To top